Pireler
Biyolojisi
Pireler, göz ile zor görülen (1.5 mm – 3.3 mm), kanatsız, beslenmelerini memelilerin derisine tutunup kan emerek sağlayan bir böcek türüdür. Çok hızlı hareket edebilen, bir canlı üzerinden bir diğerine kolaylıkla zıplayıp geçebilen (15 cm zıplama mesafesi), özellikle kedi, köpek, fare, sıçan, tavşan, kuş, kümes hayvanları ve insanlar üzerinde bulunan koyu renkli parazitlerdir.
Ilıman ve sıcak ortamları tercih eden pireler, en hızlı çoğalan haşereler arasındadırlar. Yaşamsal alanlara bir çok ihmal edilen sebepten ötürü girerler ve bulundukları ortamda hızla çoğalırlar. Bir çok haşere türünde gözlemlediğimiz gibi pirelerde geceleri sessizlik ve karanlıkta aktif duruma geçerler ve beslenmek için uyku halindeki insan veya evcil hayvanları seçerler. Pire ısırması sonucu şiddetli kaşıntı, kızarlıklık, alerjik reaksiyonlar ve deride döküntü gözlenir. Isırma sırasında bir canlıdan aldıkları kanı bir diğer canlıya bulaştırdıklarından, bir çok hastalığın taşıyıcısıdırlar.Bulunulan ortamda sadece bir tane pire bile farkedilse, bu devamının olduğunun bir göstergesidir.
Öncelikle evcil hayvanları pirelerden arındırmak daha sonra yaşamsal alanı arındırmak gereklidir. Büyük bir hızla çoğalmalarından dolayı, hızlı tedbir alınması kaçınılmazdır. Ancak, etkisiz pire ilaçları veya bilinçsizce yapılan uygulamalar bu dayanıklı yapılara sahip olan canlıların kontrolünü güçleştirir.
Aysa ilaçlama, bilimsel ve teknolojik gelişmeler sayesinde, pire alanında hızlı ve etkili mücadele yöntemlerine yer vermektedir. Pire ilaçlama hizmeti hakkında detaylı bilgi ve randevu almak için lütfen bizi arayınız.